Om Mig

 

Jag heter Helena Stadin och född 1974 i N.Härene utanför Lidköping. Jag älskar hästar av alla slag men mest av allt islandshästar! Jag har livslång erfarenhet av hästar och är utbildad hästföretagare, ridledare för Islandshäst, ridsportsentreprenör och examinerad ridlärare 1 Islandshäst. 

Mitt företag Hansagården Islandshästar startade jag "på allvar" under 2012 då jag läste till hästföretagare på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara. Jag håller ridlektioner för elever på mina hästar, utbildar elever på sina egna hästar, har lite inackordering och har i perioder och mån av tid och plats tagit emot hästar för tillridning och/eller försäljning.

Min ridskola ska vara småskalig med hög kvalité på ridundervisning, hästar och utrustning. Jag plockar och mixar  det bästa från storhästvärlden och islandsvärlden där säkerhet, trygghet och god ridundervisning är mina ledord. Jag lägger även in en del humor i mina ridlektioner och tycker det är viktigt med en avslappnad stämning med "högt i tak" mellan instruktör och elev! 

Jag ser till att utveckla och underhålla min egen häst- och ridkunskap regelbundet genom att träna för de allra främsta tränarna. Min häst- och ryttarutbildning bygger på en mix av olika "läror" både inom stor-hästridning, isländsk ridkonst och hästträning från marken. Klassik dressyr från min stor-häst och ridskoletid, Isländsk ridkonst enligt min tränare Atli Gudmundssons "Verktyg för islandsryttare" vilka jag själv också delvis undervisar efter. Vigdis Mattiasdottir (utbildad på Hólar på Island) och Åse Ericson som är min mentor i islandsvärlden...för att inte tala om alla fantasiska föreläsare som jag fått äran att träffa på BYS!

När jag tränar hästar vill jag med min träning skapa hästar som trevliga att hantera, roliga att rida och som vill samarbeta med sin ryttare. Jag lägger mycket fokus vid att ryttaren ska rida "med" hästen och inte bara "på" hästen. Hästar är känsliga djur som uppfattar mycket små signaler om vi bara ger dem chansen och vet hur vi ska göra!

...Men det började med Susanna:

394443-508911575792735-1949305628-n.jpg

Jag och min shettis Susanna ca 1980

Jag, Helena, är född 1974 på en liten gård utanför Lidköping. Vi hade många olika sorters djur och min första ponny Susanna, fick jag när jag var ett år. Hon var en envis dam men det var en mycket lärorik tid jag hade med henne. Vi började tävla när jag var ca 6 år. Hon hoppade bra och vi vann många priser. Susanna fanns kvar tills jag var 27 år, hon blev 32 år.

När Susanna blev för liten följde flera ponnyer. När jag var nio år började jag rida lektion på Lidköpings Ridklubb och tog lektioner i hoppning och dressyr på mina privata ponnyer.

På gymnasiet läste jag till djurvårdare i Spånga utanför Stockholm. På fritiden red jag befälshästarna på K1 (de som bl.a går med i beridna högvakten).

Efter studenten flyttade jag hem igen och jobbade först med hästar (i privatstall och på Lidköpings Ridklubb) och sedan i zoo-affär där jag var ansvarig för ridsportsavdelningen. Efter några år började jag på mikrobiologiska labbet på dåvarande AnalyCen (numera eurofins).

På fritiden red jag och tränade hoppning och dressyr på Lidköpings Ridklubb där min häst Coyote stod uppstallad. Jag var ordförande i ungdomssektionen och jobbade ideellt som ridintruktör en kväll i veckan. 

2000 fick vi vårt första barn Simon. Vi flyttade till Hansagården den 1 april 2000 och Simon föddes den 14 maj. 

2001 började jag läsa till livsmedelstekniker på Biologiska yrkeshögskolan i Skara. Samtidigt blev jag gravid med Jonna och hon föddes 30 april 2002. Jag fortsatte läsa efter ett års mammaledighet med henne.

Efter en vända till på AnalyCen fick jag jobb som livsmedelstekniker på Anticimex i Lidköping. Mitt arbete innebar att jag arbetade med matsäkerhet ute på företag och höll utbildningar i livsmedelshygien. Min kunskap att möta kunder fick jag här. Utan min tid på Anticimex hade jag inte vågat starta mitt företag. 

2006 köpte jag min första islandshäst och det har jag inte ångrat! Jag känner en stor passion och ödmjukhet inför dessa hästar som har förmågan att använda sin energi på rätt sätt. De är lugna och fina att hantera men har kraft och energi när man rider, precis så som det ska vara!

Nu när mina barn blivit större och jag hade mer tid kände jag att jag ville utveckla min ridning och att träna mer islandshästar! Jag åkte på träningar, tävlingar och kurser för att ständigt bli bättre. Pratade med andra med mer erfarenhet, tittade hur andra hanterade sina hästar, red kurs för de främsta tränarna och framför allt red och tränade mycket häst! Det finns inga genvägar till att bli en bra hästmänniska, man måste lägga tid och engagemang. Och det finns alltid mer att lära!

Jag har köpt in unga hästar som jag själv har utbildat. Det har gett mig stor erfarenhet att jobba med olika hästar med olika förutsättningar.

Under 2012-13 utbildade jag mig till hästföretagare. Jag har F-skatt och har tagit emot hästar för vidareutbildning och försäljning, jag håller privatlektioner på mina eller kundernas hästar. Det är verkligen jättekul att få dela med sig av kunskapen både till hästar och ryttare! Och att ge kunskap ger kunskap tillbaka! Jag lär mig otroligt mycket av de hästar jag tränar och de människor jag instruerar.

2014 sade jag upp min anställning på Anticimex. Jag arbetar nu hemma på gården och 2014-16 läste jag till ridsportsentreprenör och ridlärare för Islandshäst på BYS, tog min examen där som ridlärare level 1 (och fick stipendium för bästa studieresultat). Jag tränar regelbundet för olika tränare och har gått flera av islandshästförbundets utbildningar.

Från den 1 april 2015 brukar vi vår mark själva. Vi har sått vall på nio av våra 13 hektar och ligghallar har köpts in och hästarna har nu stora sommarhagar och vi är självförsörjande på grovfoder.

2018 kvalade jag till SM med mitt sto Lukka från Hästabet. På SM fick vi vår bästa poäng hittills 8.224 i B-flokk och jag ser fram emot att tävla ännu mer med min fantastiska häst!

Vi kvalade och var på SM i gaedingakeppni även 2019 med goda resultat. 2020 kom pandemin och nu ser vi fram emot fler tävlingar när den är över.

Under 2022 blev min man tyvärr sjuk i cancer och dog. Året var extremt tufft och det var svårt att hålla samma standad som tidigare men trots allt har jag orkat driva ridskolan under året.

Våren 2023 träffade jag Peter som är utbildad finsnickare och har stora kunskaper om allt inom byggnad och renovering. Dessutom med samma drömmar och mål att utveckla och driva vidare gården och hästverksamheten. 

Vi ser nu fram emot att fortsätta framåt, att driva och utveckla Hansagården!

Varmt välkomna hit!